ZNAŠ LI?!

img_6107

Sat otkucava tebi već poznatim zvukom. Migolji se stazom koju poznaješ bolje nego njegove vlastite kazaljke i pokazuje ti ono što ti već znaš, ali ne primjećuješ. Pokazuje ti vrijeme. Što je to? Može li se to vrijeme u nešto ukalupiti? Spremiti u teglice ili u kutijicu ispod kreveta? Možemo li ga zamrznuti pa ga upotrijebiti onda kad SHVATIMO da nam ga je preostalo još samo malo? Bismo li ga znali iskoristiti i cijeniti kad bismo znali da ga više baš i nemamo na pretek? Sigurna sam da je odgovor potvrdan. Bismo li ga znali cijeniti da smo, ne znam, u nekim drugim okolnostima? Da to vrijeme ne vidimo na satu u toplom domu, s omiljene fotelje nakon što maknemo pogled s laptopa ili 4. filma toga dana, nego da ga vidimo u okolnostima u kojima sata uopće nema. U kojima nema ni topline a kamoli omiljene fotelje. U kojima nema tate da prebaci kazaljke kad se promijeni VRIJEME, i u kojima ima previše briga da bi se vrijeme uzimalo zdravo za gotovo.

Sat otkucava i dalje. Kazaljke odrađuju svoje, a ti stojiš na mjestu. Nije li ti mapa pred očima, s jasnim uputama da ako se želiš kretati u životu, moraš prvo prijeći čitavi krug kao netko tko mjeri sekunde, da bi se pomakao za jednu minutu. Shvaćaš?

Misliš da ne možeš jer je teško. Misliš da nisi ti za to, i da je to prevelik zalogaj za tebe. Zašto bi bio? Tko te svrstao u određen okvir sposobnosti? Da bolje kažem, tko te MOGAO svrstati u bilo kakav okvir bilo kakvih sposobnosti kad NITKO, zapamti, NITKO tvoje sposobnosti ne zna bolje od tebe samog? Pa u čemu je onda problem? Bojiš se pada? Jesi se bojao pada, doslovnog pada, kad ti je bilo 5, 7, 8 godina? Jesi se bojao poderanih koljena i batina od mame? Jesi se bojao suza? Nisi. Znaš zašto? Jer si tad znao zbog čega je do toga došlo. Znao si da je to sve produkt igre i smijeha, i ponovio bi sve to, pao bi još bezbroj puta za taj osjećaj. Tad bi pao jos bezbroj puta da budeš opet sretan, da se igraš.. Zašto se onda bojiš pasti opet? Kad će to biti ništa više nego produkt tvoga rada. Produkt pokušavanja. A nema ništa liepše od uzastopnog pokušavanja. Nema ništa ljepše od pada. Znaš li zašto? Zato što to znači da si čovjek i da griješiš, da si tužan i mizeran. Al isto tako to znači da te slijedi nešto veliko i nešto zasluženo. Pazi, zasluženo. Čeka te ostvarenje tvog sna. Čeka te melem na poderano koljeno i flaster na ozlijeđenu ruku. A znaš li što je najljepše od svega? Dok rane budu zacjelivale, bit će ti žao što ih više nema, jer su te baš one dovele tu gdje jesi.

Imaš priliku, imaš vrijeme, budi malena kazaljkica i kruži bezbroj puta dok se ne pomakneš onoliko minuta koliko želiš. Budi toliko uporan da izguraš sve brojke sa sata, budi toliko uporan da izađeš iz okvira. Budi toliko uporan da BUDEŠ. Jer možeš. Jer želiš, al se bojiš. Zašto? Ušutkaj tintilinića u glavi i grabi naprijed.

Sretna nam nova 2018. ljudi, nemojmo zasrati i ovu 🙂

20 comments

 1. Fantasy by Sofia · 31 prosinca, 2017

  Sretna Nova! Sve najljepše!

  Liked by 1 person

 2. Goran Jurković · 31 prosinca, 2017

  Super napisano, također sve najbolje u 2018. godini.

  Liked by 1 person

 3. Retka Zverka · 31 prosinca, 2017

  Neka ti je radosna i vesela Nova godina. Svako dobro i sve najbolje ti želim.

  P. S. I da, naravno, nemojmo zasrati. 😉

  Liked by 1 person

 4. Suton · 31 prosinca, 2017

  Priča mog života. Kad sam kod zavolio neku, nije se usudila živjeti život nego se bojala… ne znam čega. Sreće valjda. Kako god.
  Sretna ti. 🙂

  Liked by 1 person

 5. Boban · 3 siječnja, 2018

  Sretno! 🙂

  Liked by 1 person

 6. MAGIC BLACK BIRD · 3 siječnja, 2018

  Dobar mi je kraj baš … ušutkaj tintilinićaaa u glavi! Extra… I tebi sretna Nova ii sve najbolje. I trudićemo se da je ne zaseremo.

  Liked by 1 person

 7. mirmaa · 9 siječnja, 2018
  • fifthavenueblog · 9 siječnja, 2018

   Zahvalit ću ti se i ovim putem prije nego napišem post 🙂 Ovo mi je prva bilo kakva nominacija i baš iz tog razloga mi znači jako jako jako puno. Hvala ti, uljepšala si mi dan 🙂

   Sviđa mi se

   • mirmaa · 9 siječnja, 2018

    Ajme 🙃 baš mi je drago jer sad si i ti meni uljepšala dan ❤️

    Liked by 1 person

   • fifthavenueblog · 9 siječnja, 2018

    Samo da te pitam.. Pomozi neukom. Kako na postu mogu označit nekoga? Ono, da bude hiperveza? 😀

    Liked by 1 person

   • mirmaa · 9 siječnja, 2018

    Imaš u uredniku kad uređuješ tekst, pokraj bolda, kosog znaka, i još nečeg kao spajalicu. bar je kod mene tako 😀 klikneš tu i ubaciš link i tekst kojeg želiš 🙂

    Liked by 1 person

   • fifthavenueblog · 9 siječnja, 2018

    Hvala ti puno

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s